Okładzina ścienna do kuchni – 5 wskazówek

Czy to okładzina ścienna do kuchni między szafkami a blatem, czy też w innej części tego pomieszczenia, w każdym przypadku ma bardzo wysokie wymagania. A zatem wybór odpowiedniego materiału jest bardzo ważny. Ale jak zdecydować, jaki rodzaj kamienia wybrać i jak wybrać spośród wszystkich opcji dostępnych obecnie na rynku?


W dzisiejszym artykule przedstawiamy 5 wskazówek dotyczących okładziny ściennejdo kuchni, która z pewnością niczego nie zepsuje, a wręcz przeciwnie, zodpowiednim kamieniem naturalnym nada kuchni niepowtarzalny wygląd, jakiego nieoferuje żaden inny rodzaj okładziny. Okładzina ścienna do kuchni, zwłaszcza ta nad blatem kuchennym, jest niezwykle eksponowana. Niezależnie od tego, czy chodzi o naprężenia mechaniczne spowodowane częstym czyszczeniem, odporność na ciepło,wilgoć czy rzeczywiste zabrudzenia tłuszczem i kurzem, odpowiedni wybór rodzaju kamienia to podstawa sukcesu. 

Okładzina ścienna do kuchni MANILA RF29 rockface

1. Okładzina ścienna do kuchni najlepiej z trwałych i mniej porowatych kamieni

Idealnymi rodzajami kamienia do tego celu są twarde, nieporowate i mniej chłonne kamienie, takie jak marmur, andezyt, granit, łupek i ewentualnie niektóre rodzaje kwarcytu. I odwrotnie, miękkie, porowate i chłonne kamienie, takie jak piaskowiec, nie są zbyt dobrym rozwiązaniem. Tak więc, jeśli okładzina ścienna do kuchni to dla Ciebie kamień naturalny, przede wszystkim upewnij się, że wybrałeś odpowiedni rodzaj kamienia. Wciąż nie możesz się zdecydować lub obawiasz się samodzielnego wyboru kamienia? Nasi eksperci w Mogilanach z przyjemnością doradzą i oczywiście pokażą próbki odpowiednich kamieni naturalnych. Nie wahaj się z nami skontaktować, chętnie Ci doradzimy.  Wybraliśmy już więc rodzaj kamienia. Ale co zjego formatem? I po co w ogóle o tym myśleć? Wybór odpowiedniego formatu kamienia jest równie ważny jak wybór odpowiedniego rodzaju

2. Wybieraj większe formaty i bardziej regularne kształty

Wybierając kamień na okładzinę ścienną do kuchni, należy skupić się na formatowanych płytkach kamiennych. Niezależnie od tego, czy bardziej pociągają Cię duże formaty, panele z płytek czy pojedyncze cięte paski, nie popełnisz błędu z żadnym z tych typów okładziny. Jednak naprzykład cięte ryski (cegiełki) nie będą już idealnym wyborem, ponieważ ich bardzo nieregularny kształt i charakterystyczna „tekstura 3D¨ będą bardzo trudne do czyszczenia i konserwacji. Duże kwadratowe lub prostokątne kamienie będą łatwe do utrzymania w czystości, będą miały mniej łączeń i zaoszczędzisz sobie dużo czasu na czyszczenie i konserwację kamienia w przyszłości.
Ważne jest również, aby spojrzeć na wykończenie powierzchni kamienia, które może określić, czy kamień nadaje się do układania płytek kuchennych. Obróbka powierzchni kamienia wpływa nie tylko na jego chłonność, ale także na późniejszą konserwację okładziny. Na przykład różne rodzaje okładzin w postaci formatowanego trawertynu, które również można znaleźć w naszym asortymencie, mają wykończenie powierzchni poprzez szczotkowanie, szlifowanie i polerowanieOkładzina poddana takiej obróbce jest z pewnością bardziej odpowiednia dostosowania jako okładzina ścienna do kuchni niż nieobrobione kamienie. 

3. Wybierz bardziej neutralne kolory

Kamień naturalny to bardzo odporny materiał, który przetrwa wiele lat i zachowa swój wyjątkowy styl. Dlatego też po kilku latach może się okazać, że kamienne okładziny „przetrwają¨ szafki kuchenne,meble, a nawet całą kuchnię. Jeśli więc wybierasz element jak okładzina ścienna do kuchni, poszukaj bardziej neutralnych kolorów, które w przyszłości możesz połączyć z aktualnymi trendami w aranżacji wnętrz. 

4. Nie zapomnij o impregnacji

Niezależnie od tego, jaki kształt i rodzaj płytek kamiennych wybierzesz do swojej kuchni, nie lekceważ ich impregnacji – ito zaraz po ułożeniu okładziny kamiennej. Dzięki temu masz gwarancję, że kamień nie zanieczyści się lub nie zatłuści, a impregnacja niezawodnie ochroni kamień przed niepożądanymi wpływami. Skonsultuj się z naszymi specjalistami od kamienia naturalnego w sprawie najlepszego impregnatu. Należy również pamiętać,że impregnację należy ponownie nałożyć po pewnym czasie – impregnacja równieżsię „zużywa¨ przez czyszczenie kamienia, promieniowanie UV itp. Należy jednak pamiętać o odtłuszczeniu kamienia, jego dokładnym wyczyszczeniu i pozostawieniu do wyschnięcia przed ponowną impregnacją. To jedyny sposób na perspektywiczne osiągnięcie pożądanego efektu. 

5. Chemia i montaż równie ważne

Wybraliśmy już rodzaj kamienia, jego format i kolor, wiemy też, że należy go zabezpieczyć impregnatem. Z pewnością nie należy jednak lekceważyć ostatniego kroku, czyli wyboru wykwalifikowanego rzemieślnika, a także odpowiedniej chemii budowlanej. Zarówno jeśli chodzi o samą impregnację, o której wspominaliśmy, jak i klej, na którym kamień będzie się trzymał. Opłaca się polegać na sprawdzonych markach i producentach środków chemicznych, którzy mają w swoim portfolio produkty przeznaczone specjalnie do kamienia naturalnego
Jeśli zdecydowałeś się na większe formaty kamienia lub ogólnie na okładziny o większej wadze na m2, zalecamy użycie kleju oznaczonego C2TE. Klej ten ma zmniejszony poślizg i nadaje się do bardziej obciążonych powierzchni. Ważne jest również, aby wybrać dobrego rzemieślnika do klejenia okładziny. Powinien on znać podstawowe procedury pracy z kamieniem i zdecydowanie mieć w tym doświadczenie. Nie ma nic gorszego, kiedy niepotrzebnie zepsuje dużą ilość kamienia na cięcie, a w ten sposób będzie trzeba dokupić go więcej. Wybierając rzemieślnika, kieruj się referencjami od znajomych lub poprzednich klientów, lub spróbuj wygooglować rzemieślnika – możesz natknąć się na recenzje innych klientów lub portfolio jego prac. 

Ostatnia wskazówka – jeśli wiesz już dokładnie, jaki rodzaj okładziny ściennej do kuchni chcesz mieć i umówiłeś się z rzemieślnikiem na jej przyklejenie, upewnij się, że zamawiasz odpowiednią ilość. Ogólnie rzecz biorąc, zaleca się uwzględnienie co najmniej 10% przekroju - czyli dodanie co najmniej 10% powierzchni ściany do powierzchni okładziny netto, a następnie zamówienie takiej ilości okładziny ściennej do kuchni. Jeśli powierzchnia na okładzinę jest bardzo różnorodna, zawiera wiele narożników, występów i tym podobnych, zaleca się pozostawienie jeszcze większej ilości płytek w rezerwie.
Należy również pamiętać, że kamień jest materiałem naturalnym. Nie można wżaden sposób wpływać na jego kolor, fakturę czy wzór. Może się więc okazać, żejeśli ponownie zamówisz brakującą okładzinę za, powiedzmy, dwa lub trzy miesiące, kamień może mieć już inny odcień lub nieco inną teksturę, a więc niebędzie w 100% zgodny z oryginalną okładziną.